Thursday, October 15, 2009

KETUA WARIS KERABAT SULTAN ALI IBNI SULTAN HUSSEIN MALAYSIA

MENYUSUR LELUHUR WARIS KERABAT SULTAN ALI IBNI SULTAN HUSSEIN

Akhir-akhir ini banyak orang mendakwa sebagai ahli kerabat diraja Melaka dan menuntut supaya ditabalkan sebagai Sultan Melaka. Melaka dari segi sejarah adalah pusat berkembangnya tamadun dan kebudayaan Melayu Islam dan sangat terkenal di dunia sebagai pusat perniagaan di sebelah timur pada abad ke 14 dan 15. Malah Melaka menjadi rebutan kepada bangsa asing dari dunia Barat kerana kekayaan dan kemewahannya. Kedudukan Melaka di tengah-tengah laluan laut kepada kapal-kapal perdagangan Timur-Barat menjadikannya berkembang begitu pesat. Faktor pentadbiran yang baik iaitu sistem pemerintahan beraja oleh orang Melayu dan agama Islam juga menjadi penyebab kemakmuran Melaka.

Melaka telah jatuh ketangan Portugis pada tahun 1511 tetapi kerajaan dan kedaulatan kesultanan Melayu tidak luput. Sultan Melayu Melaka telah memindahkan pusat pentadbiran ke Johor dan terus menerus menyerang Melaka yang diduduki Portugis kemudian Belanda dan akhirnya Inggeris.

Di era Belanda dan Inggeris pada abad ke 19, empayar kesultanan Melayu dipecah-pecah dan terbahagi kepada dua kesultanan. Perjanjian Inggeris-Belanda 1824 telah mewujudkan sultan Melayu di bawah kawalan Belanda berpusat di Riau dan sultan Melayu di bawah pengaruh Inggeris berpusat di Singapura. Sultan Abdul Rahman di Riau dan Sultan Hussein di Singapura adalah putera Sultan Mahmud yang memerintah kesultanan Melayu Johor yang wujud dari kesinambungan daripada kerajaan Melayu Melaka. Kedua-dua kuasa dan keturunan dua sultan ini akhirnya dimatikan atau dibekukan oleh Belanda dan Inggeris dengan tipu helah.

Mengikut ahli waris sultan Hussein, baginda telah dinasihatkan oleh Inggeris supaya tinggal dan memerintah kawasan Kesang yang dikhaskan kepada baginda dan waris-waris baginda turun temurun. Inggeris juga membenarkan Melaka untuk dijadikan kota pusat pemerintahan baginda disamping terus bersahabat dengan Inggeris.

Sehubungan itu, Sultan Hussein telah berpindah ke Melaka dan tinggal di Tengkera, kawasan tradisional kaum kerabat sultan Melayu Melaka dan mangkat di situ. Baginda telah diganti oleh putera baginda Tengku Ali yang telah menjadi sultan bagi daerah Kesang-Muar. Baginda tinggal di Umbai kerana terdapat makam nenda baginda dan akhirnya baginda juga mangkat dan dikebumikan di Umbai Melaka.

Nasib Sultan Ali adalah serupa seperti ayahanda baginda yang menjadi malang dan terus dalam kedukaan kerana muslihat dan tipu helah Inggeris. Melaka terus menjadi tanah jajahan Inggeris, tidak sebagaimana disangka oleh Sultan Hussein dan Sultan Ali yang yakin dengan janji manis Inggeris untuk membenarkan baginda menjadikan Melaka sebagai kota pemerintahan kerajaan baginda. Pada kenyataannya, sultan hanya dibenarkan tinggal di Melaka dan dikawal terus oleh Inggeris sehinggalah baginda mangkat.

Di era abad ke duapuluh ini pula, orang-orang Melayu menyaksikan bagaimana kerajaan Singapura mematikan kedaulatan waris dan kerabat Sultan Hussein di Singapura dengan mengambilalih Istana dan kawasan Kampung Gelam menjadi pusat kebudayaan Melayu yang hanya bertaraf sebagai pusat pelancongan.

Di waktu yang sama tidak kurang juga nasib yang serupa terhadap keturunan waris sultan Ali di Semenanjung. Mereka hilang kuasa setelah Tengku Alam gagal menobatkan diri sebagai sultan penganti ayahanda baginda Sultan Ali. Inggeris telah menjalankan tipuhelahnya dan selepas Perang Jementah 1879, Tengku Alam telah ditangkap dan dikuarentin di Singapura hinggalah baginda mangkat.

Kerajaan baginda di kawasan Muar-Kesang diperintah oleh Sultan Abu Bakar dan sehingga pada hari ini telah menjadi sebahagian negeri Johor dengan Tanah Takluk Jajajahannya. Walaupun begitu tuntutan hak terus menerus berlaku tetapi menjadi begitu komplikasi dan terabai kerana perkembangan politik semasa yang melanda Johor dan Tanah Melayu sehingga akhirnya terbentuk sebuah negara, Malaysia.

Mimpi buruk kepada ahli keluarga dan waris sultan Ali berterusan dalam marga mereka sendiri. Walaupun tiada lagi berniat derhaka mahupun permusuhan kecuali taat dan setia kepada sultan Johor dan kerajaan Malaysia, mereka sebenarnya terus melestarikan kedaulatan yang telah tiada ini dalam marga mereka. Sehingga kini terdapat beberapa entiti yang bergerak bersendirian dalam lingkungan yang terbatas. Mereka telah bergaul, bernikah dan menjadi rakyat biasa. Hanya satu keluarga yang menonjol iaitu keluarga Engku Saidin bin Engku Mahmud yang masih kuat dan sampai ke kerabat di raja sultan Pahang. Manakala disebelah isterinya Tengku Raimie sampai kepada Sultan Ali. Hanya keluarga ini yang masih ada organisasi tidak rasmi yang ada Bendaharanya, Temenggong, Laksamana, Panglima yang dilantik mengikut keturunan.

Kini, struktur organisasi tradisional ini diwarisi dan diaktifkan oleh anakanda beliau Engku Khairul Azuan bin Engku Saidin. Keadaannya masih terbatas dalam marga mereka sendiri tetapi ada kemajuan kerana kesahihan mereka dimaklumi oleh kerabat di raja Pahang dan Kerabat diraja Johor walaupun tidak secara rasmi. Ini adalah disebabkan hubungan sirahturahim kebiasaan yang berterusan. Darah keturunan dan persaudaraan masih bertaut. Struktur Organisasi walau hanya seperti bayangan pada Engku Khairul Azuan bin Engku Saidin ini, juga dimaklumi dan ada kerjasama dengan Persatuan Waris dan Keturunan Temenggong Muar (PEWARIS), Persatuan Waris dan Kerabat Sultan Hussein Singapura, Persatuan Waris dan Kerabat Bendahara Johor, dan Waris dan Kerabat diraja Pahang.

Terdapat juga keunikan pemegang jawatan atau jabatan iaitu seperti Bendahara, Temenggong dan Laksamana kepada Engku Khairul kerana mereka juga adalah dari darah keturunan raja atau saudara mara kerabat. Seperti Tun Bendahara iaitu bendahara kepada Engku Khairul berstatus atau pangkat bapa saudara pupu beliau dan darah keturunannya sampai kepada kerabat di raja Negeri Sembilan dan juga kerabaat diraja Pahang di samping Melaka dan Kesultanan Cerebon. Mereka yang dilantik, meskipun tidak bergantung kepada kelulusan tinggi akademik tetapi mesti mempunyai tabal atau alat kebesaran warisan keluarga. Dan kesahihan sekuturunan diraja atau kerabat walaupun mereka telah didiskriminasi dan menjadi orang biasa adalah dimaklumi dan diketahui.

Di atas jasa dan sumbangan keluarga ini terhadap Yayasan Sulami yang aktif dengan program-program kebajikan dan amal bakti, keihsanan di Banda Hilir, Umbai, Serkam, Bukit Katil, Merlimau, Sungai Rambai dan Alai, maka Yayasan Sulami yang berpusat di Alai Melaka merakam jutaan terima kasih kepada keluarga Engku Khairul Azuan bin Engku Saedin. Yayasan ini mendokong penuh dan berharap dan berdoa semoga keluarga beliau terus berbakti kepada masyarakat yang tidak bernasib baik, beramal bakti samada secara rahsia atau sembunyi mahupun terang. Yayasan Sulami juga menyokong dan mendokong YM Engku Khairul Azuan menerajui Persatuan Waris Kerabat Sultan Ali Ibni Sultan Hussein di Melaka mahupun seluruh Malaysia.

Yayasan Sulami amat mengkagumi kerja-kerja amal, bantuan dan kerjasama yang diberikan oleh ahli keluarga beliau walaupun mengetahui mereka tidak berkemampuan dari segi kewangan dan kuasa. Yayasan Sulami juga amat prihatin mengenai nasib kerabat dan waris Sultan Ali ibn Sultan Hussein yang tertindas oleh perlakuan penjajah Inggeris.

Akhir sekali Yayasan Sulami menyeru dan merayu kepada sesiapa yang perihatin agar sama-sama menyokong dan mendokong segala perkerjaan baik, beramal maaruf dan mencegah kemungkaran, membela kepada fakir dan insan yang tidak bernasib baik terutama anak-anak yatim dan mereka yang teraniaya. Wasalam. oleh TRTY

12 comments:

 1. KUMPULAN RAJAMENANGIS MEMANTAU ISU INI.... sila sudikanlah ke http://www.rajamenangis.blogspot.com

  ReplyDelete
 2. askum.. sya MOHD RIDWAN asal tanjung kling ,melaka skg tggl di K.L..
  keturunan CHE MAH BTE CHE MAT BIN CHE KAT.
  soalan 1 : Sudahkah melaka mempunyai sultan pada masa ini ?
  soalan 2 : bgaimana dgn sumpahan puteri gunung ledang adkah sudah terbatal ? siapakah yg membatalkan ?
  soalan 3 : knapa timun laut & kerang terdampar di pantai melaka ?
  soalan 4 : secara batin sultan melaka telah ditabalkan di atas gunung ledang pada masa ini , siapakah beliau ?
  sekiranaya pihak tuan mempunyai bomoh diraja @ seseorang yang khasyaf mkin mempunyai jwp bg soalan sya di atas...
  segala persoalan di atas ada pada sya ttp mkin masa tdk mengizinkan pada masa ini..
  sekiranya pihak tuan mempunyai jwp sudikah berkongsi bersama saya..
  sama - samalah kita menjaga kedaulatan kesultanan melayu melaka..

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum,

  Adakah keturunan hasil perkahwinan Sultan Ali dan Puan Sembok ada hubungan dengan yayasan ini? Bagaimana pula salasilah mereka? Sejak kecil, banyak cerita2 mereka dikongsi oleh warga Umbai. Buktinya tanah wakaf di masjid Umbai dan penghuninya. Wallahuwaalam.

  Al Fatehah kepada arwah2 yang sudah mangkat. Semoga roh mereka ditempatkan dikalangan org beriman.

  ReplyDelete
 4. Assalamualaikum,
  i. Mengapa keturunan Tengku Mahmud Anak Sultan Ali hasil dari perkahwinan dengan Cik Sembuk, tidak dinyatakan di dalam ulasan berkenaan salasilah keluarga dan kerabat Sultan Ali, sedangkan Tengku Mahmud telah diwasiatkan oleh Sultan Ali sebagai pengganti beliau selepas kemangkatan beliau? Mohon penjelasan berkenaan perkara ini.
  ii. Sekiranya terdapat sebarang kajian atau penemuan berkenaan Tengku Mahmud, saya berharap dapat dikongsikan dengan saya.

  Terima kasih,
  Saya hanya ingin mencari susur galur keluarga saya...

  ReplyDelete
  Replies
  1. As Salam..... Admin terlepas pandang keturunan Tengku Mahmood ibni Sultan Ali Singapura (Tengku Chik Melaka) Putera Sultan Ali dengan Cik Simbok. Tengku Mahmood telah berhijrah ke Terengganu dan berkahwin dengan kerabat Raja Terengganu. Keturunannya kini ramai berada di Terengganu. Wallahu'alam

   Delete
 5. As Salam..... Admin terlepas pandang keturunan Tengku Mahmood ibni Sultan Ali Singapura (Tengku Chik Melaka) Putera Sultan Ali dengan Cik Simbok. Tengku Mahmood telah berhijrah ke Terengganu dan berkahwin dengan kerabat Raja Terengganu. Keturunannya kini ramai berada di Terengganu. Wallahu'alam

  ReplyDelete
 6. Bismillah Assalamualaikum moga Kerabat dan sahabat-sahabat sihat hendaknya, dimurahkan rezeki serta dilindungi Allah hendaknya.amin

  ReplyDelete
 7. Bismillah Assalamualaikum moga Kerabat dan sahabat-sahabat sihat hendaknya, dimurahkan rezeki serta dilindungi Allah hendaknya.amin

  ReplyDelete
 8. raja melaka adalah seorg yg ber makrifat ....
  Insyallah bakal mengambil melaka balik dalam masa yg terdekat... dtg nya pergi nya .... dengan satu arah tujuan,..yakni kemakmuran ...

  ReplyDelete
 9. Inggeris itu jugalah duri dalam daging..pelantikan melalui drg..kepala sial inggeris..Sultan Ali nk menetap di melaka dan beli barang2 utk buat istana di umbai, xtercapai hajat..anak pula tggu takhta xdpt..malang..igt senang2 kafir nk serah melaka ada sultan balik..singapura pun sikit2 drg ubah, nama je dah jd singapore..

  ReplyDelete
 10. Khairul Azuan Bin Saidin... hmmm saya kenal awak siapa. Pulangkan kepada yang empunya...

  ReplyDelete
 11. malaya dikawal oleh inggeris, sementara sumatra, dimusnahkan oleh komunis tahun 1946..habis raja2 segala..penjajah zalim.

  ReplyDelete